Min början på det jag skrivit...

Min älskade pappa

 

15 april 1960

 

 

När min pappa var liten var han en busig pojke som hittade på mycket bus och levde livets glada dagar. Jag själv ska skatta mig lycklig över att jag idag lever. För när pappa vara pappa mycket när på att dränka sig två gånger i sin ungdom. Jag tycker ju själv att han kanske inte skulle gått igenom isen två gånger på samma ställe. Utan kanske lärt sig av sina misstag. Jag har fått hört många historier igenom livet om pappa och hans bravader. Han växte upp och träffade min mamma. Dom bodde i Stockholm en tid och pappa jobbade som vakt. Han hade förmånen att få gå vakt och vakta prinsens båt i hamnen. En dag när pappa kom hem så höll han på att ramla baklänges av förvåning när han klev innanför dörren. I gardinen satt en apa. När han hade gått ut hade han lämnat balkongdörren öppen för att vädra och nu satt där en apa och tittade på honom. Utan för balkongen stog ett stort träd som apan hade klättrat upp i och in igenom dörren. Pappa tittade ut och såg att ägaren sprang om kring och ropade på sin apa. Han ropade in killen som ägde honom och bjöd på kaffe. När dom satt där och fika så hörde pappa hur mamma klev innanför dörren. Han gick ut till henne i hallen och sa: -vi har besök. Jaha tänkte hon och klev in och det första hon upptäcker är apan som sitter och dinglar i gardinen. Jag kan tänka mig hennes min i denna stund och hur hon måste ha funderat.

Under min uppväxt har jag fått hört åtskilliga historier och berättelser av min pappa. Jag har alltid haft min pappa som stöd igenom livet och han har alltid stöttat mig. Som liten fick jag följa med på både jakt och fiske. Jag minns när vi var ute och jagade. Det var mycket snö ute och vi tog skidorna med oss ut för att jaga tjäder. Vi spände på oss skidorna och åkte i väg. Det kändes som vi åkte flera mil och min små ben började att värka. Då sa pappa plötsligt: -ska vi stanna och äta? Svaret lät ju inte vänta på sig: -självklart! Pappa hjälpte mig av med skidorna och började göra upp en eld. Jag satt där tyst och lyssnade på hur elden sprakade och hur snön ramlade av träden. Pappa tog fram stekpannan och började steka sidfläsk. Det smattrade härligt i stekpannan. Vi satt där och mumsade tillsammans och sa nästan ingenting till varandra. Den känslan finns fortfarande kvar i min kropp, även nu som vuxen. Det var en tid som har rotat sig djupt inombords. Efter allt min pappa har lärt mig om djur och natur så har det blivit en livsstil för mig. Något som jag kommer vilja lära min barn och hoppas på att dom kommer att uppskatta senare i livet. Jag minns en vårdag då solen sken och saven steg i träden då pappa sa: -ska jag lära dig att göra en sälg pipa? Jag var ju inte sen att säga: -ja! Pappa och jag gick ut och gick en sväng på åkrarna där han visste att det växte sälg. Vi tog några kvistar och gick hem. Vi satt på altanen och täljde tillsammans. Jag lyssnade ihärdigt på när pappa berättade hur man skull göra. Vi gjorde varsin pipa och jag provade dom. Det var en härlig dag i min uppväxt som gav mig lärdom. En lärdom som jag skulle få nytta av på en skolresa i högstadiet. En resa där vi var i skog och natur och vi gick runt på olika stationer för att ha ämnen i naturen. När vi kom till träslöjd så skulle vi göra en sälg pipa. Min lärare hade gjort ett utdrag på en beskrivning som alla fick men den beskrivningen såg inte alls ut så som jag lärt mig. Alla gjorde efter beskrivningen och även jag men ingen fick något ljud ur sina pipor. Då tröttnade jag och gjorde en ny precis så som pappa hade lärt mig och vips så lät min pipa. Min lärare hajade till, -Hur gjorde du det där? Jag svarade stolt detta har min pappa lärt mig! Jag fortsatte: -Man kan även ställa vilket ljud man ska ha. Jag fick visa läraren hur allt gick till och han fortsatte att visa dom andra hur man gjorde. Jag minns hur stolt jag var över det min pappa lärt mig!

 

Detta var en tid under min uppväxt som jag försöker bevara och minnas när livet känns tufft och besvärligt. En tid som jag vill berätta om för mina barn när dom blir äldre. För mitt liv förändrades drastiskt och jag förstod att jag måste leva på mina minnen för att påminnas om hur min pappa varit en gång. Jag visste inte vid denna tid att mitt liv skulle bli ett sorgearbete som skulle kännas som livslångt!


måndag härliga måndag

Idag har det varit en underbar dag på jobbet och jag tycker att det ska bli så roligt imorgon igen. Det är tur att man trivs. Jag har en liten tanke att lägga in några sidor ifrån det jag skriver på i bland om livet och hur allt har varit. Lite sådant som ståt och kanske lite nytt. Jag vet inte det är ganska lång text. Jag slänger in det i morgon få se om någon orkar läsa;)
Mamma och jag ska göra en tur till pappa i veckan tillsammans och se hur det är med honom. Jag känner bara att jag måste hitta kraften någonstans. För ni som vet hur det är vet att det kan vara ganska påfrestande på psyket. Det blir mycket tankar och man kan vara ganska nedstämd efteråt men det är då jag ringer min käre bror och drar nått skojigt så vi får skratta lite tillsammans.
Sna´rt är vi inne i februari månad och då blir det full rulle vill jag lova. Jag har hur mycket som helst som står på tapeten så som bilbesiktnig, styrelsemöte och föreläsningar men vi ska väll kunna sy i hop den månaden oxå.
Nästa vecka kommer jag med en lite grej som kan vara intressant men än så länge får det nog vara en hemligt! Men jag kan ju säga som så att jag är väldigt stolt att ha en så super bra arbetsgivare och mer får ni reda på sen...

Jag tittar in i morgon bitti och lägger in ett ganska långt inlägg ur det jag skrivt...
Kramar på er...

Söndag

Jah då var det söndag och veckan går most sitt slut. Jag har varit ute och lekt med barnene men det var kallt i dag. Jag måste säga att det var kallt om kinderna och nu är det snart dax för en dusch.
Livet rullar vidare i Siljansnäs och snart dax för en ny arbetsvecka. Det är dax att hälsa på pappa igen känner jag det liksom börjar mala i huvudet att det måste göras även om det är jobbigt.
Jag satt i går kväll och tittade på kort från det att jag inte fanns på min mamma och pappa när ingen av oss barn fanns fram till idag då mina barn är med. Det var underbart att sitta själv i källaren och titta och tänka för sig själv.
Sen satt jag och avslutade tittandet på korten på datorn och hittade en billd på min äldsta dotter Amanda som idag är 5 år och mej själv när vi spelar tv-spel tillsammans.. Hon är inte gammal på detta kort men det ser så kul ut hon håller i tv-spelsdosan själv och pappa spelar med den andra....Det var tider detta. Det gör en extra uppmärksam om att man ska ta vara på den tiden man har med sina nära och kära. Man vet aldrig när det tas ifrån en....


Ha det bra nu alla så höres vi i morgon eller kanske senare i kväll.. Ska bara titta på Leksands matchen så då kan hända att jag kommer in och skriver lite på bloggen i pausen...

En Lördag med barnen...

Har varit ute med min barn idag nästan hela dagen och åkt skridskor och sedan dragit runt dom på en snow racer efter hjulingen. Sedan har vi bara  ätit pizza och tittat på en film tillsammans framför projektorn. 
En underbar och trevlig Lördag.
Familjen kommer alltid i första hand för mej och att se sina små änglar är som att vinna högsta vinnsten. 
Har varit en dag där man har haft det bra och tänkt på vad lycklig man är över sin älskade familj. 
Pappa saknar jag och tänker på ofta och tankarna går ofta över i Vad synd att inte pappa min kunde vara med och se sina barnbarn växa upp. se hur dom utvecklas och lär sig allt mer och mer. 
Jag går mer och mer in i en grå zon av tankar på kvällar när jag inte gör så mycket. T.ex när jag tittar på tv så kan tankar komma smygande över en och man blir lite lägre och man blir ledsen över att det blev så här. Pappa skúlle ju få vara med oss och uppleva detta. Leva ett härligt liv nu när han nått pensionsåldern. Ut och resa med mamma och njuta av livet. 
Har hört att pappa nu har fått lite agresiva tendenser. Något som jag aldrig upplevt med honom. Han som alltid varit glad. Det är bara att hoppas att det är en tillfällighet. 

Nej nu ska jag spela lite med mina barn på tv:n

Styrke kramar till alla ni som har det jobbigt  

Torsdag

Torsdag och veckan lider mot sitt slut. Jag börjar känna mig trött och lite sliten efter magsjukan som härjar här hamma hos oss. Jag har dock klarat mig. peppar peppar ta i trä.
Idag har jag och min bror tackat ja till att föreläsa i Jönköping ´den 28 Februari. Så den 22 och den 28 Februari är vi ute och föreläser.
Den 22 Februari är vi i Mora i samlingssalen i saxnäs äldreboende kl 18.00
Anmälan senast den 20\2 . Fri Entre.
Anmälan till Lena Broman på lena.broman@mora.se

Jag har inte hunnit med så mycket denna vecka då barnen måste ha sin tid och Linda har varit så dålig. Så jag måste säga att det har gått i ett. Jag hade velat sjunkit ner en stund vi datorn och surfat lite och funderat lite kring demens och lite mer kring pappa. Att sitta här och läsa om hur andra upplever det  ger mycket bra tankar även om det skär i en och man blir väldigt ledsen.
Jag har många gånger velat veta mer om pappa och hur han hade det som barn. Jag vet ganska mycket men jag hade gärna vetat mer. Som liten älskade jag att krypa upp i farmors eller farfars knä och lysnna på historier hur det var när pappa var liten. Idag är saknaden så stor och inget kan fylla pappas tomrum man förstår aldrig hur mycket man älsakr en människa innan det är försent. Att säga det till pappa idag gör varken från eller till. Även om jag ofta säger det men jag ser på honom att han inte förstår vad jag menar. Jag hoppas bara att han inte gick och oroade sig över sin sjukdom. Idag tror jag att han har det bra där han är i sin egen lilla värld även om jag inte tycker att det är ett liv en 66 åring ska leva...

Saknar dej pappa...

Tittar in i morgon

Jag får komma in i morgon och berätta lite mer om hur veckn varit och om vi bestämmer oss för att föreläsa i jönköping i februari. För just nu är det magsjuka här hemma och fullt upp!

Höres i morgon.. Kramar på er alla...

Onsdag morgon

Nu var det onsdag morgon och jag känner mig lite u r gängorna. Men men snart är väll veckan slut igen som vanligt. vips så har ju en vecka gått.
Har haft lite fullt upp några dagar här och familjen går alltid i första hand. Har inte hunnit med bloggande riktigt det senaste.
Och jag ser att jag hinner inte nu heller. Mina små älsklingar måste till dagis. Jag får ta detta i kväll mellan tv tittandet;)


En funderar kväll

Jag har suttit och tänkt på hur pappa hade det när han fick beskedet Alzheimers. Hur tänkte han och vad kände han inför sjukdomen. Jag har följt en blogg ett tag och funderat på hur det har kunnat varit. En blogg som jag varmt rekomenderar. En blogg som Yvonne har som har Alzheimers. Jag har suttit och läst i nästan två timmar med blodsprängda ögon och försökt tänka mej in i situation hur det är med att leva med vetskapen om att man har Alzheimers.
En tuff läsning som sätter fart på tankarna och man sjuker djupare och djupare in hur det har kunnit varit för min pappa. Jag tycker det är fantastiskt att du skriver dina tankar och berättar hur det är. Med sånna personer som dej lär vi oss mer om sjukdomen och hur det är att leva med den. Har lagt en länk hennes blogg under länkar men lägger även in den här!

Nu ska jag försöka att styra över tankarna på annat och krypa ner i sängen... Vi hörs i morgon...

http://alzheimer.bloggo.nu/

en funderare


Föreläsning i Mora


En liten film från ÖrnsköldsvikJag får beklaga ljudet. Har försökt fixa till det så gått det gick i min program.
Sen vill jag skicka ett stort TACK för att vi fick vara med. Detta är ett kort litet klipp ur våran föreläsning. Jag har hela föreläsningen och om ni vill lägger jag upp den vid ett senare tillfälle. Då får ni säga till eller så får ni adressen så ni kan gå ut och titta på Youtube.

Hemma

Nu har jag äntligen kommit hem. Resan avslutades med ett besök hos pappa på Edshultgården tillsammans med min bror, faster och mor. Nu ska jag bara varva ner och äta en pizza tillsmmans med min familj och sedan ska jagklippa lite film om jag orkar. Annars gör jag det i morgon.
Vi fick ett erbjudande att följa med till Jönköping i Februari och det ska vi suga på en stund. Sen får vi se.. Jag kansktittar ut en sväng i kväll om jag klippt klart filmen...

På åter seende....

hemresa

Nu sitter vi i bilen på vaäg hem efter en trevlig vistelse i Örnsköldsvik. Vi har haft en trevlig dag där uppe och börjar i skrivandets stund närma oss Härnösand. Vi satt i dag vid frukosten och pratade var på jag får syn på tidningen och upptäcker en bild på första sidan på mej och min bror. Slår upp sidan och ser en helsida om föreläsningen i går. Snacka om chock på morgon men mycket bra skrivet. Jjag måste oxå säga att jag är imponerad av att det fanns flera politiker som lyssnade i går. Dom föregår med stort föredöme måste jag säga..Vi höres i eftermiddag...


nu går dagen mot sitt slut

Det har varit en lång dag med sex timmar i bil och två föreläsningar idag. kommer lägga upp en film under morgondagen. Nu sitter vi på ett hotellrum och varvar ner efter denna långa men otroligt inspererande dag. Här kommer lite bilder på hur dagen som varit...Här började resan i sex timmar...När vi kom till högakust bron så kände vi att vi närmade oss iallafallNär vi kom in vart jag lite nervös där satt 80 peroner och väntade men det gick underbart bra...Mellan föreläsningarna åt vi en underbr middag och laddade upp inför nästa. Föreläsning nummer två filmade jag och kommer klippa ihop och lägga upp i morgon. Efter föreläsningarna vart vi ite små hungriga och avslutade kvällen med en liten promenad. Som avslutades med burger king!


Rapport från Örnsköldsvik

Nu sitter jag i Örnsköldsviks kummun och har nyss varit på en god lunch. Första föreläsningen gick kanon och vi hade 80 besökande. Jag kommer att skriva lite mer på hotellet i kväll när jag landat. Då kommer en del bilder och i morgon när jag kommer hem så ska det klippas lite i film matrialet så kommer det lite fina klipp från föreläsningen...

Vi höres senare


Måndag 05.45

Jaha då var det dax. Jag sitter och petar i mig lite frukt och laddar för att fara norr över. Det bär strax av här i från. måste säga att jag är väldigt seg i dag. Jäsp*
Men det blir väl bättre bara jag får lite kaffe i mig. Jag har datorn med mig så jag kommer att blogga några ggr under dagen i dag har jag en känsla av... Så vi hörs under dagen...


föredrags genomgångTvå skarpa hjärnor i djup harmoni inför föreläsningen i Ö-vik

Lördag morgon

Slår upp ögonen och har världens huvudvär. Så nu är det bara till at börja bota med kaffe och lite frukost för då brukar det släppa. Idag ska jag och bror min gå igenom måndagens föreläsningar och prata igenom det lite så vi tänker lika;) Brorsan hotar alltid med något spännande han ska slänga ur sig så jag blir lite extrea nervös.
Just nu har jag suttit och spaltat upp lite stolpar som jag skulle vilja få med som T.ex LSS, skamen etc etc och jag måste säga att det är svårt att få ut allt jag tycker är viktigt för det är så mycket man vill ta upp. Vi skulle ledigt kunna prata i tre timmar men då blir det för jobbigt att lyssna. Å att prata i detta ämnet och bara ta med tunga och jobbig situationer man har varit med om är oxå för jobbigt så jag tycker själv om när vi drar in lite humor i det hela så det kan lätta upp. Men jag vet att detta blir bra i slut ändan vi har en bra grund och nu är bara att gå igenom och lägga till och ta bort till vi är nöjda!
Jaha då var det dax för fika. Här har ni en historia så länge. återkommerlite senare i dag;)


En kille gick in på pressbyrån och sa till expiditen
att han vill få sina byxor pressade.
Var på han får till svar:
-skulle de vara snart åt det där
Då svarde han:
-nej det räcker om det är klart om en vecka


så sant...


Rolig dag

Idag har jag haft en otroligt rolig dag där jag tagit fram en egen kulör på en stol som skimrar i svart och rött. Det har varit både inspererande och lärorikt. Jag känner att jag utvecklas och växer som människa varje dag inom detta jobb och så länge det känns så här så är det ett underbart val jag gjort...

Det är tur att man har rolig stunder här i livet oxå och inte bara motgångar. Saknaden efter pappa har varit enorm och sånna här dagar blir det lite lättare och man har inte så mycket tankar som drar i väg åt fel håll!

Sitter och laddar

Har suttit och laddat för Örnsköldsviks resan nästa måndag. Det ska bli så roligt att få åka i väg. Har titta igenom föreläsningen i stora drag. Tittat igenom vad skom ska med och känner mig riktigt taggad. Som vanligt så har jag redan fjärilar i magen men det släpper sen. Detta ska bli en upplevelse som jag ser mycket fram i mot.
Annars rullar livet på som vanligt mycket som snurrar och mycket man tänker på. Det finns många tankar kring pappa och saknaden är grymt stor.
Som sagt jag kommer att blogga mycket under resan upp och även filma en del. Datorn åker med upp så jag kommer att lägga upp det under resans gång.

Nej dax att ta och varva ner. Det är tidig morgon som gäller i morgon....
Höres då....

Något som stämmer


Fredag morgon...

Sitter här och njuter tyst som musen för mig själv.. Nyss hörde jag små tassande steg närma sig och min två små änglar ktår och tittar på mig med sina tindrande ögon.. Båda säger godmorgon pappa. Då kan inte livet vara annat än underbart.
Jag har bänkat dom framför barnprogrammen och dom sitter som två ljus där inne och tittar. Jag själv kan sitta en liten stund här och fundera ut vad vi ska hitta på idag.
Jag har börjat titta llite på föreläsningen i Örnsköldsvik och hur vi kommer att lägga upp den. Vi måste försöka dra ner lite på den eftersom att den är lite lång. När man väl står där och nerverna börjar släppa så kan man ju prata så länge om detta så vi måste försöka hitta dom viktigaste bitarna T.ex dom tre faserna man går igenom som anhörig och hur vi upplevt dessa. mmm mycket att fundera på.
Men som min pappa alltid sa det löser sig. Jag undrar om pappa hade varit frisk hur hade livet varit då? Han saknas så ofta i mitt liv och tankarna vandrar ofta till honom och saknaden är ju helt enorm. Jag minns när han kom hem på fredagar från jobbet då jag var liten då satt e vi alltid på bastun och så åt vi lite mat sedan gick vi ner i källaren som far och son och bastade. Vi skojbråkade alltid om vem som skulle ha störst handuk. Pappa sa alltid störst ska ha störst och jag sa nej mins ska ha störst så flinade åt varandra. Vi satt där tyst och sa inte så mycket igentligen men det var en underbar kväll och vi kunde basta i timmar. Sedan vart det tv tillsammans hela familjen med kanske en varmsmörgås och lite läsk... Jag ska säga att min pappa har get mig otroligt fina minnen under min uppväxt.

Du har varit en underbar människa tack pappa, Tack för allt!

Torsdag

OJ oj oj...

Vet inte om jag hinner med och skriva något  nu ska var på jobbet om en kvart... Snacka om stressigt i dag.
Men det var ju så kallt ute seå jag var tvungen och ut å skrapa bilen innan jag kunde sjunka ner här i dag. Jga som alltid sitter vid datorn en liten stund på morgon även om jag bloggar eller inte...
Hoppas alla ni hade ett trevligt ny år och jag får önska alla läsare god fortsättning på det nya året. Jag har haft full rulle under jul och nyår med familjen och nu ska jag försöka ta i tu med det jag missat. Har endel kvar att stå i men jag tänkte bara jag jobbat klart i kväll så ska jag sätta fart med allt detta och lite till;)

5 min tills jag ska vara på jobbet bästa åka.. Ha de gott hörs i kväll..

Tisdag

Jaha då var man hem kommen från jobbet och har gjort upp en eld och sitter och varvar ner.
Lyssnade på radion i dag och fick höra att nu går det att kolla om man har hög risk för att få Alzheimers. Ett prov som är 90% säkert. Men jag själv vill int ha red på det i förväg och leva med det i bakhuvudet att jag kommer att hamna i samma situation som pappa. Aldrig!
Det är ju bra att det finns för dom som går och oroar sig men om resultatet skulle vara positivt hur reagerar man då? Men om det där i mot fanns någon medicin som visade sig fungera mot Alzhiemers så skulle jag testa mig!

På fredag funderar jag på att hälsa på pappa om jag hinner innan Linda börjar jobba. Det hade varit skönt att vara dit en vända så jag får lite lugn inombords. Det är dax för det igen.


Nej får fixa lite hemma så jag kan ta det lugnt resten av kvällen.. Höres i morgon....


God morgon

I dag är det en sådan morgon som jag helst hade legat och dragit mig och inte gått upp på hela dagen men det är ju bara att ta sig i kragen och kliva upp.
Idag kommer mamma hem från idre och det måste jag säga så jag får släppa hennes lägenhet och allt det med att plocka in post och så. Jag har lite mycket på tapeten just nu men som pappa alltid sagt det löser sig!
Oj oj oj har lite brottom idag ser jag. Jag gör ett till inlägg i eftermiddag  hinner inte nu..

Höres senare

RSS 2.0